Domáca výroba kombuchy


Čo budeme potrebovať

  • kultúru kombuchy ( huba )
  • kombuchový štartovací nálev (3dcl) 
  • 2,5 l čistej pitnej najlepšie odstátej vody
  • 10g sypaného čaju ( Gunpowder - zelený, ceylonsky zlatý list - čierny )
  • 210-270g bieleho kryštálového cukru
  • drevenú, umelohmotnú varešku, smaltovaný hrniec a umelohmotné sitko
  • priedušnú tkaninu (ľanový alebo bavlnený obrúsok alebo servítku)
  • gumičku
  • 3-litrovú sklenenú fľašu (napríklad od uhoriek)
Pri práci dodržujeme maximálnu hygienu a nepoužívame kovové pomôcky!

Postup prípravy:
  • Vodu v hrnci (smaltový) privedieme do varu a krátko necháme vrieť. Odstavíme.
  • Nasypeme čaj (čierny CEYLON luhujeme 10 minút;  zelený GUNPOWDER luhujeme 3-5minút)
  • Hotový čaj nalejeme cez sitko do umytej pripravenej fľaše.
  • Pridáme cukor, miešame, kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť na cca 25-30°C. (podstatné)
  • Prilejeme kombuchový nálev a vložíme kombuchovú kultúru (hladkou stranou nahor)
  • Otvor fľaše prikryjeme priedušnou tkaninou a stiahneme gumičkou.
  • Kvasnú nádobu uložíme na pokojné a teplé miesto bez priameho slnečného žiarenia, cigaretového dymu a výparov z kuchyne.
  • S fľašou počas kvasenia príliš nehýbeme, nápoj nemiešame, necháme kvasiť 8-10 dní pri izbovej teplote okolo 21-25°C.
  • Na 8.deň môžeme pomocou slamky ochutnať nápoj. Správne vykvasený kombuchový nápoj má mať sladkokyslú chuť a jemnú perlivosť.
  • Ak máme nápoj vykvasený, opatrne vyberieme kultúry kombuchy (novú dcérsku kombuchu, ktorá sa vytvorila na povrchu aj materskú, ktorú sme tam vložili), opláchneme ich vlažnou vodou, odlejeme si cca 3dcl nápoja, ktorý neskôr použijeme na ďalšie kvasenie.
  • Hotový nápoj prelejeme cez lievik so sitkom do pripravenej fľaše (najvhodnejšia je sklenená, no môžu byť aj PET).
  • Kombuchový nápoj skladujeme v chlade, vtedy sa spomalí kvasný proces, ktorý ešte stále prebieha, no nie už v takej miere ako v kvasnej nádobe. Alebo ho môžeme skladovať pri izbovej teplote, čím sa zvýši podiel CO2, teda nápoj bude perlivejší.
Môže sa stať, že kultúra kombuchy po vložení do kvasnej nádoby klesne na dno. To však nijako neovplyvňuje kvasný proces. Počas kvasného procesu sa nám vo fľaši okrem novej kultúry kombuchy vytvoria aj drobné tmavé „zhluky“, ktoré plávajú alebo sadnú na dno. Sú to zvyšky čaju. Na dne fľaše sa usadia odumreté kvasinky bledej farby, čo je prirodzený jav kvasenia. Kultúru kombuchy ani nálev nikdy nepridávame do horúceho čaju, znehodnotila by sa. Dcérske kultúry kombuchy potrebujú dlhšiu dobu, kým budú dostatočne biologicky aktívne, preto je potrebné použiť min. 2ks dcérskej kultúry kombuchy do jednej kvasnej nádoby.